From Fungifun

Dutch: Graan voor de gewone man

Graan voor de gewone man

( updated: May 04, 2007, at 01:43 AM )
dead link reports, comments and suggestions welcome any time

Deze instructies zullen je leren hoe graan te bereiden voor ofwel gebruik als broed voor inoculatie van bulksubstraat, ofwel voor het rechtstreeks doen groeien van paddestoelen onder een deklaag. Er zijn twee manieren om het graan te bereiden, door
afmeten van graan en water, ze samen te voegen in een pot en die te snelkoken, of door eerst het graan voor te koken om het juiste watergehalte te bereiken, en het daarna te snelkoken. Beide methoden werklen ongeveer even goed.

Basisrecept voor een halveliterpot rogge

Als je de rogge wilt gebruiken om broed mee te bereiden doe je er goed aan, wat minder water te gebruiken (ikzelf gebruik dan 105gr)

Basisrecept voor een halveliterpot gierst of vogelzaad

Note: 1/4 qt(quart) = ½pt(pint) = 1cp(cup) = 236ml(milliliter) = 236cc(cubic centimeter)
De cups, pints en quarts zijn volgens het Amerikaanse systeem.

Graan

Rogge

Vogelzaad

Gierst

Bereiding

Doe zowel de afgemeten hoeveelheden graan en water in de pot, schroef hierop het deksel wat je hebt uitgerust met een polyfill filter en snelkook dit gedurende 1 uur op 15psi (op volle stoom)

Als je niet weet hoe je een snelkookpan moet gebruiken, bekijk dan dit document over

 correct gebruik van een snelkookpan 

De waterabsorptie door het graan kan varieren met de kwaliteit van het graan en het type en soort snelkookpan wat je gebruikt. Het is het best een paar "proefrondes" te draaien met testpotten als men een nieuw graan beproeft, bijvoorbeeld 100gr rogge met 100, 105, 110, 115 en 120g water. Dan zul je zien welke hoeveelheid water precies goed is voor het graan wat je hebt.

Haal onmiddelijk *nadat* de druk in de snelkookpan is afgegaan de nog gloeiendhete potten uit de pan met een handdoek en schud ze goed om de meer en minder vochtige korrels met elkaar te mengen.

Als je de pot ondersteboven houdt kun je zien hoe de drogere korrels loskomen van de nattere op de bodem van de pot.

Na het schudden moet het graan er nat uitzien, een paar dagen na inoculatie zullen ze vanzelf er droger uitzien. Doe de potten terug in de snelkookpan en laat ze zo bekoelen. Weet, dat het graan in dit plaatje bedoeld was om onmiddelijk van een deklaag te worden voorzien nadat het volledig doorgroeid is geraakt..

Het graan wat je gebruikt om broed mee te maken moet er iets droger uitzien, en minder gebarsten korrels hebben. De rogge in dit plaatje is 48 uur geleden gekookt met een rogge/waterverhouding van 100g/105g.

Graan bereiden door voorkoken

Je kunt het graan ook voorkoken om het het juiste watergehalte te geven.
De procedure stap voor stap::

1. Weeg de juiste hoeveelheid graan af (ongeveer 100gr in een halveliterpot)

2. Breng de dubbele hoeveelheid water aan de kook en doe het graan erin. Zet de kookwekker.

3. Zet de pit op de laagste stand, zodat het water nog net in beweging is. Roer het graan af en toe met een vork.

4. Giet na ongeveer 30 minuten (voor gierst of vogelzaad) of na zo'n 40 minuten (voor rogge) het nu gezwollen graan door een zeef en laat twintig minuten uitdruipen.
De exacte tijden verschillen per graansoort, de grootte van de pot en andere factoren. Houd voor je begint eerst de genoemde tijden aan en pas het "recept" aan als de bevochtiging niet goed is.

5. Doe het graan in de potten en schroef hierop strak een deksel met een polyfill filter en snelkook dit gedurende 1 uur op 15psi (op volle stoom)
Als je niet weet hoe je een snelkookpan moet gebruiken, bekijk dan dit document over correct gebruik van een snelkookpan.

6. Haal onmiddelijk *nadat* de druk in de snelkookpan is afgegaan de nog gloeiendhete potten uit de pan met een handdoek en schud ze goed om de meer en minder vochtige korrels met elkaar te mengen

Graanbereiding door voorkoken - TESTRESULTATEN
(oorspronkelijk gepost bij de Shroomery)

Ik besloot rogge te testen op waterabsorptie.

Ik woog 3x 100gr rogge af.

Experimenten:
1. 100 g rogge werden in de oven gedroogd op 140°C gedurende 90 minuten
2. 100 g rogge werd voorgekookt in 500 ml water gedurende 30 minuten (rogge werd in kokend water gelegd)
3. 100 g rogge werd voorgekookt in 500 ml water gedurende 40 minuten (rogge werd in kokend water gelegd)

Results:
1. De 100 g rogge in de oven droogde in tot 88 g -> 12% vochtgehalte
2. Na 20 minuten uitlekken woog de rogge 190 g, bijna zonder gebarsten korrels ->(12g+90g)/190g = 54% vochtgehaltet
3. Na 20 minuten uitlekken woog de rogge 200 g, meer gebarsten korrels ik vermoed dat dit aan de grens is ->(12g+100g)/200g = 56% vochtgehalte.

Conclusie:
Graan voorkoken is een goede methode, de hoeveelheid vocht is ongeveer hetzelfde (een beetje meer) als je het samenvoegt (100gr rogge met 100-110ml water) dan als je het 40 minuten voorkookt.

Retrieved from http://www.fungifun.org/Dutch/Graan-Voor-De-Gewone-Man
Page last modified on May 04, 2007, at 01:43 AM