Recent Changes - Search:

Psilocybe azurescens buitenkweek

( updated: May 02, 2010, at 02:46 AM )
gebroken links, commentaar en suggesties zijn altijd welkom

Dit document geeft links en beschrijft de kweek van Psilocybe azurescens en soortgelijke soorten houteters, zoals Psilocybe cyanescens, Psilocybe subaeruginosa, Psilocybe bohemica, Psilocybe arcana, Psilocybe serbica, Psilocybe moravica

De buitenkweek van Psilocybe azurescens van begin tot eind is wat ingewikkelder en kost meer tijd dan de binnenkweek van Psilocybe cubensis, maar is ook gemakkelijker op belangrijke punten omdat het grootste gedeelte van de kweek door Moeder Natuur gedaan wordt, en benevens dat zijn er vaak flinke oogsten te behalen.

Psilocybe azurescensPsilocybe cyanescens

Alle houtetende Psilocybe-soorten hebben in wezen hetzelfde kweekprofiel.

Klimaat

De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle buitenkweek is het juiste klimaat. De herfsten moeten koud en vochtig zijn om de paddestoelvorming in gang te zetten en de zomers niet te droog.

Buitenkweek van de houteters kan plaatsvinden in winterhardheidszones 6, 7 en 8. Dit zou waarschijnlijk uitgebreid kunnen worden tot Zone 5 mits het in de winter wordt toegedekt met houtsnippers of een dikkere laag stro om de vrieskou van deze strenge winters te overleven.

Nederland en België liggen in klimaatzone 8, en verschillende houteters (zoals Psilocybe azurescens) zijn hier ten lande dan ook met succes gekweekt. De Psilocybe cyanescens, beter bekend onder de naam “blauwwordend kaalkopje” is in onze regionen zelfs inheems, maar helaas erg zeldzaam en met uitsterven bedreigd. De opmars van de buitenkweek, en de spores die hierbij vrijkomen, zal hoogstwaarschijnlijk het tij keren, vergelijkbaar met het terug in het wild uitzetten van bedreigde diersoorten.

Als je voor een gebied de winterhardheidszone wilt beparen kun je hier terecht:

USDA Winterhardheidszones kaart
Winterhardheidszones van Europa
Winterhardheidszones van Afrika
Wereld winterhardheidszone kaarten

Kweekprocedure

De kweek bestaat uit de drie volgende stappen:

  1. Het kiemen van spores op agar -> Overplaatsing van begroeide agar naar graan OF
    Directe inoculatie met spores op een PF cake of een graanpot.
  2. Overzetting van begroeid graan of een PF-cake naar gepasteuriseerde of gesteriliseerde houtsnippers.

Met name geschikt zijn houtsnippers van loofbomen, zoals gebruikt als bodembedekking voor dierenkooien. Let op: houtsnippers (brokjes) werken veel beter dan houtvezel, wat een soort schaafsel is en vaak van naaldbomenhout gemaakt is.
(Het is mogelijk deze stap over te slaan en direct de buitenbedden in te zetten met graanbroed. Nadeel hiervan is dat knaagdieren en vogels soms zullen proberen bij het graan te komen en daarbij grote schade kunnen aanrichten.)

  1. De begroeide houtsnippers (“houtbroed”) wortden vervolgens gebruikt om een buitenbed van houtsnippers in te zetten op een schaduwrijke plaats in de lente. Verse houtsnippers van loofbomen (zoals berk, els en populier, maar ieder loofbomenhoud is goed), maar ook douglasspar of ander sparrenhout. Droge en daarna weer bevochtigde houtsnippers werken ook. Het buitenbed kan tijdens de zomer vochtig gehouden worden en in September – December als het weer regenachtig is en de temperatuur zo rond de 5'C hangt zullen er een of enkele vluchten paddestoelen groeien, afhankelijk van het weer.

Tijdlijn voor de kweek van houteters

Januari, Februari:
Bereiding van broed - graanpotten of PF-cakes

Februari, Maart:
Overzetting van het broed naar houtsnippers

'Maart, April, Mei (zodra de sneeuw smelt):
Overzetten van het houtbroed naar buitenbedden van houtsnippers

October, November, December
Paddestoelvorming.

Onderhoud van de buitenbedden

Als je eenmaal een gevestigd buitenbed hebt dan kun je iedere lente eenvoudigweg verse houtsnippers bijmengen en het buitenbed zo jarenlang laten meegaan. Het is ook mogelijk wat houtbroed uit het buitenbed mee te nemen en hiermee een ander buitenbed te beginnenop een andere plaats. Zo kun je als je eenmaal een buitenbred hebt het aantal buitenbedden elk jaar uitbreiden.

Bronnen

De meeste samengevoegde informatie over de kweek van “Psilocybe Azurescens” vind je bij [http://www.erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms_cultivation_az1.shtml | Sporeworks]] (klik de plaatjes om de kweekberslagen te lezen), een erg goed document vind je ook bij MushMush.
Historische P. azurescens kweeknotities door TEONANACATL
Psilocybe cyanescens Kweek
Een goede stap-voor-stap geïllustreerde handleiding voor het maken van buitenbedden (pdf, 900kb)
Dit Nederlandse bedrijfje verkoopt zakjes houtbroed van verschillende soorten houtetende Psilocybe

FAQ

Hoe bereid je de houtsnippers die als broed gebruikt gaan worden?

Berkenhoutsnippers werden een uur lang in water aan de kook gehouden om ze te doordrenken, daarna liet men ze tien minuten uitdruipen in een zeef gedurende tien minuten, om het daarna 45 minuten in de snelkookpan op stoom te houden in potten. Nadat de potten bekoeld waren werden ze geinoculeerd met Psilocybe cubensis graanbroed.

Eerste pot links: Psilocybe azurescens mycelium groeiend op vogelzaad geinoculeerd met een stukje begroeide agar.Gesteriliseerde houtsnippers geinoculeerd met vogelzaadbroedMycelium die van graan doorgroeit naar houtsnippers.
Volledig doorgroeide houtsnippers in een pot.Houtbroed overgezet naar een plastic zakje in afwachting van overzetting naar een buitenbed.

Kan cederhout gebruikt worden voor een buitenbed?

Ceder is een conifeer die erg rijk is aan hars, die myceliumgroei belemmeren. Er zijn echter andere naaldbomen die gebruikt kunnen worden zoals (Douglas)spar. Enkele andere geschikte bomen zijn:
Berk, Eik, Kastanje, Wilg, Es, Iep, Populier......
Hier is een bomenlijst voor de kweek van culinaire en medicinale soorten, je kunt het zowat beschouwen als een lijst die geschikt is voor de kweek van Psilocybe houteters.
De lijst komt uit het excellente boek Mushroom Cultivation van Peter Oei.

Is het erg als de vorst in de grond slaat in de winter?

Nee, dit is niet erg. Hier in Oostenrijk gaat in de winter het kwik omlaag naar -20'C bij zware vorst en doorgaans is het een paar graden onder nul gedurende de volle drie wintermaanden. Het mycelium is behoorlijk winterhard en als het buitenbed eenmaal gevestigd en doorgroeid is kan het behoorlijk lage temperaturen doorstaan. Om zeker te zijn kun je het bed 's winters bedekken met een verse laag houtsnippers, stro of karton voor de winter invalt.

Kan ik een sporenspuit van een uit het wild verzamelde sporen rechtstreeks in een PF-cake spuiten?

Als de sporevloeistof onbesmet is (wat het geval kan zijn als je schoon gewerkt hebt toen je e sporeprint nam van een schone paddestoel) dan werkt het prima. Was je sporenvloeistof niet vrij van besmettingen dan zul je deze schimmels zien groeien. Psilocybe azurescens doorgroeit normale PF cakes in ~3-4 weken op kamertemperatuur.

Kan ik fijne houtsnippers rechtstreeks inspuiten met spores?

Moeizaam. Spores kiemen erg slecht op houtsnippers, hier gaat veel tijd inzitten. Inoculatie op iets voedzamers (graan, PF cake)( is nodig als je resultaat wilt zien binnen een redelijke tijd.

Ik leef buiten de gewenste klimaatzones, zal ik het toch proberen?

Als je in een winterhardheidszone onder Zone 5 leeft zou je succes kunnen hebben door het substraat buiten te laten doorgroeien in de zomer en 's winters in een koude kelder te brengen als de temperaturen onder nul gaan.
Dat dit werkt is reeds bewezen, hier zijn de links:
Azures INDOOR/OUTDOOR
Azurescens indoor 2003

Het is al zomer, maar kan ik nogsteeds een buitenbed opzetten?

Je kunt op ieder moment van het jaar beginnen.
Als je later dan de lente het bed inzet, dan zal het gewoonweg pas in de herfst van het volgende jaar paddestoelen vormen.
Het is beter om nu te beginnen dan om volgend jaar weer te laat te zijn!

Zou het een goed idee zijn het buitenbed met karton te bedekken om het vochtig te houden?

Ja, dit kun je gedurende de hete zomer doen, al is het niet noodzakelijk. Zorg wel dat je de bedekking in de herfst weghaalt.

Hoevaak moet ik het buitenbed watergeven?

Dat ligt aan het weer. Als het minstens een week van de zomer regent hoef je het waarschijnlijk helemaal geen water te geven. Geef water als het langdurig droog is. Het beste wat je kunt doen is om de locatie goed te kiezen, ergens in de diepe schaduw, liefst bij een beekje waar het van nature vochtig is.
Het is ook belangrijk niet teveel water te geven. Twee tot vijf centimeter onder de oppervlakte moet het bed vochtig zijn om snelle groei te garanderen, maar laat het niet doornat zijn.
Als je het bed doorlopend vochtig houdt zal de doorgroeiing aanzienlijk versneld zijn dan in drogere omstandigheden.
Ik heb een aantal buitenbedden helemaal geen water gegeven, en ondanks dat vormden ze gewoon paddestoelen in de overvloedige herfstregens. Houteters kunnen veel hebben!

Is de reden van de buitenkweek om de paddestoel de volledige omgeving te bieden?

Ja, de reden van de buitenkweek is om de paddestoelen te laten groeien onder natuurlijke omstandigheden. Klaarblijkelijk hebben ze hier veel baat bij, omdat “gewone” binnenkweek vaak moeilijk is om tot een succesvol einde te brengen.

Heeft mijn buitenbed een deklaag nodig?

Houteters hebben geen deklaag nodig maar ze varen er wel bij.
Ikzelf maak mijn buitenbedden als naast elkaar liggende greppels van ongeveer 20cm breed, 10cm diep en met 10cm ertussen. Op deze manier komt het mycelium in contact met aarde waar het duidelijk baat bij heeft: de meeste paddestoelen ontstaan daar waar mycelium en aarde elkaar raken. Sommige paddestoelen staan op een afstandje van de bedden in aarde die met gras begroeid is.
Je kont ook het buitenbeed bedekken met een dunne laag blaadjes en ander klein houtafval die je in de bossen vindt. Uiteindelijk zal dit vergaan en een dun deklaagje vormen die de paddestoelen zullen helpen om door het hele bed heen paddestoelen te vormen.

Is binnenkweek van Psilocybe azurescens mogelijk?

Ja dit is mogelijk, maar dit vraagt precieze kweekomstandigheden. Ziehier hoe het kan:
Psilocybe azurescens indoor cultivation

Meer foto's:

Psilocybe azurescens
Psilocybe azurescens(@Shroomery)
Psilocybe cyanescens
Psilocybe cyanescens(@Shroomery)

Mushroom Cultivation Videos


1 vistors are currently browsing this page, 6 total.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on May 02, 2010, at 02:46 AM