Recent Changes - Search:

PF-Tek απλής λογικής

για την καλλιέργεια σιτηρόφιλων μανιταριών
(Psilocybe cubensis)
( τελευταία ενημέρωση: November 28, 2022, at 11:00 PM )
σχόλια και προτάσεις πάντα ευπρόσδεκτα

Υλικά

Υπόστρωμα

Αποστείρωση

Εμβολιασμός

Επώαση

Καρποφορία

Η PF-Tek πρωτοεμφανίστηκε δημοσίως το1992 απο το www.fanaticus.com (mirror).
Αυτή η μέθοδος έκανε εφικτή την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι απο εντελώς αρχάριους, χρησιμοποιώντας συνηθισμένα διαθέσιμα υλικά.
Η μέθοδος καλλιέργειας που παρουσιάζεται εδώ, είναι βασισμένη στην PF-tek αλλά περιλαμβάνει μερικές τροποποιήσεις οι οποίες είναι δοκιμασμένες και κατά τη γνώμη μου, υπερέχουν της αυθεντικής PF-tek.
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε και την PF-Tek, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, για να δείτε μια διαφορετική προσέγγιση σε κάποια στάδια.

Στη μέθοδο που παρουσιάζεται εδώ, χρησιμοποιούνται βάζα ή ποτήρια νερού 1/4 λίτρου (236ml) και ένα υπόστρωμα φτιαγμένο από βερμικουλίτη, αλεσμένο ρύζι και νερό. Το υπόστρωμα ανακατεύεται, αποστειρώνεται και εμβολιάζεται με σπόρους μανιταριού. Μετά την πλήρη εκκόλαψη του υποστρώματος, η καρποφορία γίνεται μέσα σε ένα κοινό πλαστικό δοχείο.

Το θέμα της καθαριότητας

Εφόσον καλλιεργείτε μανιτάρια σε εσωτερικό χώρο, σε τεχνητά προετοιμασμένο υπόστρωμα, δημιουργείτε συνθήκες οι οποίες δέν ευνοούν μόνο την ανάπτυξη των μανιταριών που επιχειρείτε να καλλιεργήσετε, αλλά παράλληλα και έναν αχανή αριθμό απο άλλους οργανισμούς, πολλοί απο τους οποίους είναι επικίνδυνοι για την υγεία.
Για να είστε σίγουροι πως θα καλλιεργηθεί μόνο το μανιτάρι της επιλογής σας, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε καθαριότητα σε όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια.
Πρίν αρχίσετε, πλύντε τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και ζεστό νερό. Μετά στεγνώστε τα και τρίψτε τα με αντιβακτηριδιακό spray ή οινόπνευμα.
Διατηρήστε τα δωμάτια στα οποία κάνετε τους εμβολιασμούς και την καρποφορία καθαρά και χωρίς σκόνη και μην βάζετε μέσα σε αυτά βρόμικα ρούχα ή παπούτσια. Εξίσου σημαντική είναι η πρoσωπική υγιεινή. Τα βρώμικα μαλλιά για παράδειγμα, είναι πηγή για κάθε είδος ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν κατα πολύ την καλλιέργειά σας,το ίδιο και τα βρώμικα χέρια.

Υλικά

Βερμικουλίτης

Ο βερμικουλίτης είναι φτιαγμένος από ένα φυσικό ορυκτό, την μίκα. (μαρμαρυγίας). Αφού θρυμματιστεί η μίκα, η οποία περιέχει νερο, θερμαίνεται και διαστέλλεται, αρκετές φορές σε σχέση με το αρχικό μέγεθος της μη επεξεργασμένης μίκα.
Ο βερμικουλίτης έχει την ιδιότητα να συγκρατεί αρκετές φορές το ίδιο του το βάρος σε νερό και δίνει στο υπόστρωμα μια ευάερη δομή. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη, το μεσαίο και το μεσαίο προς ψιλό είναι τα πιό κατάλληλα για χρήση σε καλλιέργεια.

Πηγές για βερμικουλίτη και περλίτη

Google

Ο βερμικουλίτης γενικά διατήθεται σε φυτόρια, είδη οικοδομικών υλικών και καταστήματα υδροπονικής. Σε μερικές χώρες (και στην Ελλάδα) και σε καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς και ειδών που σχετίζονται με αυτά.

Πηγές για βερμικουλίτη στην Αθήνα:

Γενική Φυτοτεχνική - Κορίνθου 14 - Μεταμόρφωση Αττικής - Τ.Κ.144 51 τηλ.:010-28.49.190

Μαθιος πυρίμαχα Α.Ε. οικοδομικά τηλ.:010-49.13.502

Πούδρα μαύρου ρυζιού (μη αποφλοιωμένη)

Η πούδρα μαύρου ρυζιού διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σιτηρών, συνήθως όμως αυτό που θα βρείτε είναι ολόκληρο (μη αλεσμένο) μαύρο ρύζι.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να αλέσετε το ρύζι στο κατάστημα, ή αν αυτό δέν είναι εφικτό, μόνοι σας στο σπίτι σε έναν ηλεκτρικό μύλο του καφέ.
Το μαύρο ρύζι και η πούδρα του πρέπει απαραίτητα να διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος (για μεγάλο χρονικό διαστήμα) αφού και μπορεί εύκολα να ταγκίσει λόγω του λιπαρού περιεχομένου του φλοιού του.
Αν δέν μπορείτε να βρείτε μαύρο ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο σιτάρι ή πούδρα σικάλεως με παρόμοια αποτελέσματα.

Νερό

Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του υποστρώματος θα πρέπει να είναι πόσιμο. Αν δεν είστε σίγουροι, καλύτερα χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο ή μεταλλικό νερό.

Σύριγγα με σπόρους

Μια πλαστική σύριγγα με βελόνα πού περιέχει 10cc -12cc διαλύματος σπόρων σε νερό.
Το χρώμα του διαλύματος μπορεί να είναι απο εντελώς διάφανο έως απαλό μωβ ανάλογα με τον αριθμό των σπόρων που περιέχει το διάλυμα.
Οι σπόροι είναι μικροσκοπικοί, επομένως αρκεί να φαίνονται λίγες μαύρες κουκίδες σε σχεδόν διάφανο νερό για να πιστοποιούν την ύπαρξη άφθονων σπόρων.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές εταιρείες διάθεσης σπόρων μέσω διαδικτύου:

www.sporeworks.com
www.thehawkseye.com
και πολλές άλλες.

Βάζα

Τα βάζα θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα 1/4 λίτρου περίπου (236ml).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζα μαρμελάδας "Bonne Maman" ή κοινά ποτήρια του νερού. Η μόνη απαίτηση είναι να έχουν ευθύ καλούπι και να μην έχουν ώμους, ωστε να μπορέσει να γλυστρήσει το κέικ έξω χωρίς να σπάσει αφού ολοκληρωθεί η επώαση.

Υπόστρωμα

Για ένα βάζο 1/4 λίτρου (236 ml) θα χρειαστείτε:

=> 140 ml βερμικουλίτη
=> 40 ml πούδρα μαύρου ρυζιού
=> λίγο βερμικουλίτη για να γεμίσετε το βάζο μέχρι επάνω (περίπου 20 ml)
=> νερό

Τοποθετήστε την απαραίτητη ποσότητα βερμικουλίτη για όλα τα βάζα μιας παρτίδας ( παράδειγμα για 6 βάζα = 6 x 140 ml = 840 ml ) μέσα σε ένα μπόλ.

Χύστε νερό αργά πάνω στον βερμικουλίτη ενώ παράλληλα ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Προσέξτε να βάλετε μόνο όση ποσότητα νερού μπορεί να συγκρατήσει ο βερμικουλίτης.

Μόλις γέρνετε το μπόλ, θα πρέπει να βλέπετε ελάχιστο νερό να αρχίζει να έρχεται απο τον βεμικουλίτη.
Τότε έχετε προσθέσει την σωστή ποσότητα νερού.

Τώρα προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα πούδρας μαύρου ρυζιού (για παράδειγμα 6 x 40 ml = 240 ml) πάνω στον υγρό βερμικουλίτη και ανακατέψτε το μείγμα με το κουτάλι. Ο σκοπός είναι να καλυφθούν τα υγρά κομματάκια βερμικουλίτη με ένα στρώμα πούδρας μαύρου ρυζιού.


Γεμίστε με το μείγμα τα βάζα έως 1 εκατοστό πρίν το χείλος. Είναι πολύ σημαντικό να γεμιστούν τα βάζα με το υπόστρωμα, χωρίς να πατικωθεί καθόλου. Θα πρέπει να παραμείνει ευάερο και χαλαρό για να διατηρήσει άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του μυκηλίου.
Προσέξτε, να μην μείνουν υπολείμματα υποστρώματος στην επάνω άκρη του βάζου. Αν δέν είσασταν αρκετά προσεκτικοί και υπάρχουν υπολείμματα υποστρώματος στην άκρη, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να καθαρίσετε το επάνω τμήμα του βάζου. Διαφορετικά τα υπολοίματα μπορεί να μολυνθούν και αυτά με τη σειρά τους, να μολύνουν ολόκληρο το βάζο.


Γεμίστε το βάζο με στεγνό βερμικουλίτη μέχρι επάνω.
Αυτή η στρώση εμποδίζει μικρόβια που μεταφέρονται με τον αέρα, να φτάσουν στο προστατευμένο υπόστρωμα, σε περίπτωση που καταφέρουν να πλησιάσουν κατα την διάρκεια του εμβολιασμού.

Πάρτε μία λωρίδα αλουμινόχαρτου μήκους 12 εκατοστών και διπλώστε την στη μέση. Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο πάνω απο το άνοιγμα του βάζου όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

Αν χρησιμοποιείτε βάζα με μεταλλικά καπάκια, μπορείτε να κάνετε 4 τρύπες στην άκρη απο κάθε καπάκι καρφώνοντας με ένα μικρό καρφί , και να βιδώσετε το καπάκι.Οι τρύπες θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες απο την διάμετρο της βελόνας της σύριγγας.


Διπλώστε τις άκρες του αλουμινόχαρτου προς τα επάνω και πιέστε τις, έτσι ώστε να γίνει ένα ωραίο καπάκι αλουμινίου.

Μετά πάρτε ένα κομμάτι αλουμινίου 12 x 12 εκατοστά και βάλτε το πάνω από τα πρώτα δύο στρώματα (αντίστοιχα πάνω απο το μεταλλικό καπάκι αν χρησιμοποιείτε καπάκια) αφήνοντας τις άκρες του αλουμινόχαρτου να φτανουν κάτω, εφόσον θα χρειαστεί να ξανασηκωθεί κατα την διάρκεια του εμβολιασμού. Έτσι τώρα έχετε 3 στρώσεις αλουμινόχαρτου πάνω στο άνοιγμα, απο τις οποίες, μόνο η επάνω στρώση θα βγεί κατα την διάρκεια του εμβολιασμού.

Αποστείρωση

Γεμίστε με περίπου 2,5 εκατοστά νερό την χύτρα ταχύτητος. Μήν βάλετε πάρα πολύ γιατί υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει στα βάζα και να μεταβάλλει τις αναλογίες τους.
Μετά στοιβάξτε τα βάζα μέσα στην χύτρα.Η χρήση μιας βάσης ή σχάρας που να κρατά τα βάζα σε απόσταση απο την βάση της χύτρας είναι απαραίτητη. Αν δεν έχετε βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί η μιά μικρή πετσέτα.
Βάλτε το καπάκι στην χύτρα και αυξήστε την πίεση της μέχρι τον επυθημητό βαθμό (15 psi = 1 ατμόσφαιρα άνω της ατμοσφαιρικής πίεσης) αργά και για 15 λεπτά της ώρας σε μέτρια θερμοκρασία.
Α ν ζεστάνετε πολύ γρήγορα την χύτρα, υπάρχει περίπτωση να ραγίσουν τα βάζα. Με το που θα αρχίσει να βγαίνει ατμός απο το "κοκοράκι" (διακόπτης) ή απο την σχισμή στο επάνω μέρος της χύτρας, χαμηλώστε το μάτι της κουζίνας, έτσι ώστε να διατηρηθεί μόνο μια πολύ μικρή και σταθερή ροή ατμού από την σχισμή. Από αυτό το σημείο και μετά "μαγειρεύετε" τα βάζα για 45 λεπτά. (Ένας απλός τρόπος για να καταλάβετε άν η πίεση έχει φτάσει το επιθυμητό επίπεδο, είναι να αφήσετε μία σταγόνα νερό να πέσει πάνω στο καπάκι της θερμενόμενης χύτρας. Αν η σταγόνα βράσει ακαριαία,τότε μπορείτε να αρχίσετε την αντίστροφη μέτρηση).

Επειδή η διαδικασία μαγειρέματος διαφέρει λίγο αναλόγως με το μοντέλο της χύτρας ταχύτητας που έχετε, συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης, ή κάποιον που να έχει ξαναχρησιμοποιήσει χύτρα ταχύτητας.
Μετά απο 45 λεπτά, βγάλτε την χύτρα ταχύτητας απο τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει για τουλάχιστον 5 ώρες, ήακόμη καλύτερα, όλο το βράδυ.
Αν δέν μπορείτε να βρείτε ή να αγοράσετε χύτρα ταχύτητας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μιά μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι.
Σε αυτή την περίπτωση αχνίστε τα βάζα για 1,5 ώρα σε μια κατσαρόλα με το καπάκι κλειστό. Χρησιμοποιήστε περίπου 2,5 εκατοστά νερό στον πάτο.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό στην κατσαρόλα κατά την διάρκεια του αχνίσματος λόγο εξάτμισης.
If you never have used a pressure cooker before check out this document about the correct pressure cooker use.

Εμβολιασμός

Αφού κρυώσει η χύτρα, βγάλτε έξω τα βάζα και αφήστε τα πάνω σε μιά καθαρή επιφάνεια.Να έχετε μιά λάμπα οινοπνεύματος ή έναν αναπτήρα και την σύριγγα με τους σπόρους έτοιμα.Κουνήστε την σύριγγα με τους σπόρους για να σπάσουν οι συστάδες σπόρων

Για να μπορέσετε να την κουνήσετε, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιάς μικρής φυσαλίδας μέσα στην σύριγγα.Αν δέν υπάρχει, τότε μπορείτε να αναρροφήσετε περίπου 1cc αποστειρωμένου αέρα μέσα στην σύριγγα, τοποθετώντας την μύτη της βελόνας, μέσα στην φλόγα και τραβώντας αργά το ωστήριο πίσω.

Χαλαρώστε την πρώτη στρώση αλουμινόχαρτου απο όλα τα βάζα ωστε να μπορεί να σηκωθεί εύκολα όταν θα εμβολιάζετε.

Βγάλτε το προστατευτικό καπάκι απο την βελόνα και ζεστάνετε την πάνω στην φλόγα μέχρι να πυρακτωθεί. Αφήστε την να κρυώσει μερικά δευτερόλεπτα.

Βγάλτε την επάνω στρώση αλουμινόχαρτου και αφήστε την δίπλα ανάποδα.

Τρυπήστε το αλουμινόχαρτο στην άκρη του βάζου, βάζοντας την βελόνα περίπου 2,5 εκατοστά μέσα και εμβολιάστε με το διάλυμα σπόρων επί της εσωτερικής επιφάνειας του βάζου.Θα πρέπει να δείτε μιά μικρή σταγόνα να κυλάει στην εσωτερική επιφάνεια του βάζου προς τον πάτο του. Κάθε βάζο εμβολιάζεται σε 4 σημεία ίσης απόστασης μεταξύ τους. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 1 - 1,5 ml του διαλύματος σπόρων σε κάθε βάζο, έτσι ωστε μία σύριγγα των 10cc να φτάνει για 6 - 10 βάζα.

Ξαναβάλτε το αλουμινόχαρτο στην θέση του. Αποστειρώστε την βελόνα στη φωτιά ξανά αφού εμβολιάσετε 2 βάζα, προς αποφυγή εξάπλωσης μόλυνσης, σε περίπτωση που κάποιο βάζο δέν είχε αποστειρωθεί σωστά.
Μόλις εμβολιάσετε όλα τα βάζα, διπλώστε τις άκρες του αλουμινόχαρτου προς τα επάνω, φτιάχνοντας ένα ωραίο καπάκι αλουμινίου.Γράψτε την ημερομηνία εμβολιασμού και το γένος στο αλουμινόχαρτο με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Αν αγγίξετε οτιδήποτε άλλο με την βελόνα κατα την διάρκεια του εμβολιασμού, εκτός απο την επιφάνεια του εσωτερικού αλουμινόχαρτου, αποστειρώστε την βελόνα ξανά.

Εκκόλαψη

Τα βάζα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε 21-27°C, όσο πιο ζεστά τόσο το καλύτερο, αρκεί η θερμοκρασία να μήν υπερβεί τους 27°C. Αν δεν είναι δυνατό να διατηρήσετε αυτές τις θερμοκρασίες μπορείτε να κατασκευάσετε ένα εκκολαπτήριο.

Incubator

Τα εμβολιασμένα βάζα αναπτύσσονται το ταχύτερο δυνατό αν τοποθετηθούν σε θερμοκρασία 27°C (80°F)

(Σύμφωνα με τον Stamets η καλύτερη θερμοκρασία εκκόλαψης για το γένος P. cubensis είναι 86°F, αλλα επειδή τα βάζα είναι απο μόνα τους μερικούς βαθμούς πιο ζεστά απο το περιβάλλον τους (το μυκήλιο αναπτύσει θερμοκρασία καθώς μεγαλώνει) 80°F είναι μια καλή και ασφαλής θερμοκρασία εκκόλαψης.

Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα αποτελεσματικό εκκολαπτήριο χρησιμοποιώντας δύο πλαστικά κουτιά ίδιου μεγέθους και έναν θερμοστάτη ενυδρίου.
Υπάρχουν διάφορα είδη απο θερμοστάτες ενυδρίου.Όταν αγοράζετε θερμοστάτη, φροντίστε να είναι "εντελώς βυθιζόμενου" τύπου.
Τοποθετήστε τον θερμοστάτη στην βάση του πρώτου κουτιού και γεμιστε το, με τόσο νερό 27°C ,όσο χρειάζεται για να είναι ο θερμοστάτης εντελώς βυθισμένος.
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη έτσι ώστε Yνα κλείνει αυτόματα στους 27°C .
Βάλτε μερικά διαχωριστικά στην βάση του κουτιού, πάνω τους θα στηριχτεί το δεύτερο κουτί και θα το κρατά σε κάποια απόσταση απο τον θερμοστάτη. Στην πιό πάνω φωτογραφία, χρησιμοποιήθηκαν 4 βάζα.Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε τούβλα, πέτρες, ή κάτι ανάλογο.

Βάλτε το δεύτερο κουτί, μέσα σε αυτό που περιέχει το νερό.
Μετά απο μερικές ώρες, μετρήστε την θερμοκρασία ξανά και ρυθμίστε τον θερμοστάτη αν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε η θερμοκρασία του νερού να είναι 27°C.

Όταν το κουτί είναι άδειο,θα επιπλέει πάνω στο νερό.
Η στάθμη του νερού στο κάτω κουτί θα πρέπει να φτάνει περίπυ τα 2/3 του ύψους του κουτιού, υποθέτοντας πως το επάνω κουτί είναι στην θέση του γεμάτο με βάζα και ακουμπάει πάνω στα διαχωριστικά.

Τώρα μπορείτε να βάλετε τα εμβολιασμένα βάζα μέσα στο κουτί.

Σκεπάστε τα βάζα με ένα σεντόνι, έτσι ώστε, να διατηρηθεί η θερμότητα μέσα στο κουτί και να παραμείνουν τα βάζα στο σκοτάδι.
Σημείωση: η στάθμη του νερού πέφτει μετά απο μερικές εβδομάδες λόγο εξάτμησης.Γι'αυτό θα πρέπει να γεμίζετε που και που το κουτί με φρέσκο νερό, έτσι ώστε να παραμείνει η στάθμη του νερού στο επιθυμητό επίπεδο.
Ποτέ μην αφήσετε να εξατμιστεί πολύ νερό, ώστε ο θερμοστάτης να μην παραμείνει βυθισμένος!

Αν τα βάζα παραμείνουν ζεστά, μέσα σε 3-5 μέρες θα πρέπει να δείτε τα πρώτα σημάδια εκκόλαψης που θα πρέπει να είναι λευκά στίγματα. Αυτά είναι μυκήλιο.Αν αναπτυχθεί οτιδήποτε το οποίο δεν έχει άσπρο χρώμα, για παράδειγμα: πράσινο, μαύρο η ρόζ, τότε τα βάζα είναι μολυσμένα και το περιεχόμενό τους πρέπει να πεταχθεί και οι μέθοδοι αποστείρωσης σας πρέπει να βελτιωθούν. Αφού τα βάζα αδειαστούν και πλυθούν με απορρυπαντικό και ζεστό νερό μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. (Μερικοί συνιστούν το "μούλιασμα" των βάζων σε διάλυμα νερού και χλωρίνης για 1 ώρα, λόγω του οτι μερικά βακτήρια δέν εξοντώνονται εύκολα).
Check the Shroomery Contamination FAQ for more information on possible contaminations in mushroom culture.

Αναλόγως με την θερμοκρασία, χρειάζονται 14 έως και 25 μέρες για το μυκήλιο να εξαπλωθεί ολοκληρωτικά στο υπόστρωμα. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, τοποθετήστε τα βάζα σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, περίπου 21°C.
Μην εκθέτετε τα βάζα σε άμεσο ηλιακό φως. Έμμεσο ηλιακό φώς ή μια λάμπα λίγων βαττ (W) για τουλάχιστον μερικές ώρες την ημέρα είναι αρκετό.

Μέσα σε 5 έως και 10 μέρες (με μερικά είδη μπορεί να πάρει μέχρι και 30 μέρες) θα γίνουν ορατές συσσορεύσεις μυκηλίου σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας. Αυτές οι επονομαζόμενες "καρφίτσες" (pins) είναι η αρχή της ανάπτυξης των μανιταριών. Τις επόμενες ημέρες κάνουν την εμφάνισή τους και μικρά μανιτάρια με καφέ κεφάλια. Τώρα ήρθε η ώρα να "γεννηθεί" το κέικ μέσα στο σκεύος καρποφορίας οπου τα μανιτάρια θα μπορέσουν να ωριμάσουν.
Μερικά είδη δέν αναπτύσουν εύκολα καρφίτσες. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε τα βάζα τυλιγμένα μέσα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ και "γεννήστε" τα την επόμενη μέρα, ακόμη και αν το κέικ δέν εμφανίζει καρφίτσες. Αυτό το παγωμένο σοκ στο μυκήλιο συνήθως δίνει το έναυσμα στην δημιουργία των "καρφιτσών".

Καρποφορία

Η καρποφορία των κέικ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σκεύος που να μπορεί να σφραγιστεί χαλαρά και έχει τουλάχιστον μία διάφανη πλευρά, κατά προτίμηση την επάνω. Κατάλληλα σκεύη είναι ο κοινός πλαστικός κουβάς αλλά και τα πλαστικά κουτιά τύπου "rubbermaid" ή ακόμα και ένα ενυδρείο. Μπορείτε ακόμη και να επενδύσετε ένα απλό χάρτινο κουτί με μιά σακούλα απορρυμάτων. Βάλτε στον πάτο μια στρώση 3,5 με 4 εκατοστά από υγρό περλίτη η διεσταλλμένους σβόλους άργιλου ή ακόμη και μία υγρή χάρτινη πετσέτα στην βάση του σκεύους και "γεννήστε" τα κέικ πάνω σε αυτή την στρώση, αφήνωντας τα να γλυστρίσουν μέσα απο το βάζο ανάποδα.

Τα μικρά μανιτάρια μεγαλώνουν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και απ'τη στιγμή που τα πιλίδια (καπέλα) ανοίξουν, μπορούν να κοπούν.
Αυτή η ταυτόχρονη ωρίμανση όλων των μανιταριών ονομάζεται "κύμα" (flush).
Καμιά φορά το κέικ δέν γλυστράει έξω απο το βάζο εύκολα μόνο του. Απλά πρέπει να γυρίσετε το βάζο ανάποδα πάνω στο χέρι σας και να κτυπήσετε ελαφρά το χέρι σας, πάνω στην παλάμη του άλλου χεριού σας. Αυτό θα κάνει το κέικ να γλυστρίσει πάνω στο καπάκι και να γεννηθεί με ευκολία.
Η απόσταση μεταξύ των κέικ μέσα στο σκεύος καρποφορίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά. Βάλτε ένα φύλλο διάφανου πλαστικού νάυλον πάνω απ' το άνοιγμα του σκεύους καρποφορίας. Βγάλτε αυτό το φύλλο μία φορά την ημέρα για να τα αερίσετε χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτόνι. Αν η κάτω στρώση αρχίσει να ξεραίνεται, ψεκάστε την με λίγο νερό για να παραμείνει υγρή, γιατί αυτή η στρώση είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Μην ψεκάζετε τα κέικ απευθείας.
Να αγγίζετε τα κέικ όσο λιγότερο γίνετε και όταν το κάνετε πάντα να έχετε πλύνει τα χέρια σας καλά προηγουμένως.

Αφού τα μανιτάρια μεγαλώσουν, έχουν απομείνει συνήθως μερικά μικρά, κοντά μανιτάρια, που ονομάζονται "άκυρα" ή "αποριφθέντα" (aborts). Μπορούν να αναγνωριστούν απο τα μαυρισμένα τους κεφάλια και απο το γεγονός της διακοπής της ανάπτυξής τους σε κάποια φάση. Εξακολουθούν να είναι καλά, εκτός και αν έχουν σαπίσει.

Είναι υψίστης σημασίας να κοπούν όλα τα μανιτάρια και τα "αποριφθέντα", μετά απο κάθε κύμα. Αυτό πετυχαίνεται εύκολα, ανκόψετε τα μανιτάρια στρίβοντάς τα απαλά και αποκολλώντας τα απο το κέικ με καθαρά χέρια. Optionally you can dunk the cakes after each flush, this can increase the flush size significantly.

Μετά απο μία περίπου εβδομάδα, μικρά μανιτάρια αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά και να ωριμάζουν τις επόμενες ημέρες.
Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί μέχρι 4 φορές ή ακόμη και περισσότερες.Μετά απο αυτό, το κέικ είναι εξουθενωμένο και δεν παράγει πλέον άλλα μανιτάρια.

Κάποιες φορές πράσινη μούχλα επιτίθεται στα κέικ ακόμη και πρίν αυτά εξουθενωθούν εντελώς. Άν συμβεί κάτι τέτοιο, απομακρύντε και πετάξτε τα μολυσμένα κέικ αμέσως, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης στα υπόλοιπα.

Μόλις κοπούν οι καρποί ενός κύματος (και αμέσως μόλις γεννηθούν αν εμφανίζουν σημάδια ξηρότητας) ειναι καλή ιδέα να βυθιστούν τα κέικ σε νερό μέσα σε ένα δοχείο/λεκάνη, έτσι ώστε να αναπληρώσουν την χαμένη υγρασία. τους. Αυτό επηρεάζει αισθητά το μέγεθος των κυμάτων. 6 ώρες για νεογγέννητα κέικ και 12 ώρες ανάμεσα στα κύματα ενώ 24 ώρες θα υγράνουν πλήρως τα παλιά κέικ. Αν τα κέικ μείνουν πάνω απο 48 ώρες κάτω απ το νερό θα πνιγούν. Χρησιμοποιήστε ένα βαρύ πιάτο για να τα κρατήσετε βυθισμένα.

3ο κύμα

4ο και τελευταίο κύμα



Sporeworks.com


2 vistors are currently browsing this page, 13 total.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on November 28, 2022, at 11:00 PM