Recent Changes - Search:

PF-Tek for Lavpanner

For dyrking av kornelskende sopp
(Psilocybe cubensis)
( oppdatert: April 07, 2008, at 11:14 AM )
kommentarer og forbedringer er alltid velkommen

Materialer

Substrat

Sterilisation

Inokulasjon

Inkubasjon

Fruktifisering

PF-Tek offentligjordes først i 1992 av www.fanaticus.com (mirror).
Den gjorde det mulig for hjemmedyrking av sopp med lettilgjengelig materiell.
Metoden som presenteres her er basert på PF-Tek men inneholder noen modifikasjoner som er tidsoptimert og som derfor er, etter min mening, overlegen den originale PF-teken.
Jeg anbefaler deg på det sterkeste at du leser PF-Tek hvis du ikke allerede har gjort det, for å se andre metoder i de forskjellige stegene.
Jeg anbefaler deg på det sterkeste at du leser PF-Tek, hvis du ikke allerede har gjort det, for å se andre metoder i de forskjellige stegene.

Teken som presenteres her bruker ~240ml sylteglass eller drikkeglass, og et substrat av vermikulitt, rismel og vann. Substratet mikses, steriliseres og inokuleres med soppsporer. Etter at substratet er ferdig kolonisert, etterfølges fruktdannelse i en plastbeholder.

Angående renslighet

Fra første stund du dyrker sopp innendørs på et kunstig skapt substrat skaper du en tilstand som ikke bare fremmer tilveksten av soppen du forsøker å dyrke men også et antall andre organismer, hvor flere av dem kan være helsefarlige.

For å forsikre seg at kun den soppen en skal dyrke vil vokse frem er det viktig og være renslig i alle steg.

Før du begynner å arbeide vasker du hendene med antibakteriell såpe og varmt vann, tørker dem og gnir dem inn med Antibac eller isopropanolalkohol.

Hold rommet der inokuleringen og fruktdannelsen skal skje støvfritt og rent, og ikke gå inn i det med skitne klær eller sko. Personlig hygiene er like viktig, for eksempel er uvasket hår en grobunn for alle slags uønskede mikroorganismer som kan gjøre stor skade på ditt dyrkingsprosjekt, det samme gjelder for skitne hender.

Materialer

Most materials are easily avaliable at the local shops.

Vermikulitt

Vermikulitt lages av et naturlig material - glimmer.
Knust glimmer inneholdende vann blir varmet opp og ekspanderer til flere ganger dets ubehandlede størrelse.

Vermikulitt kan holde flere ganger sin egen vekt i vann og gir substratet en luftig struktur.

Vermikulitt er tilgjengelig i flere grovhetsgrader, medium og medium-fin er best egnet for soppdyrking.

Onlinekilder for vermikulitt og perlitt

Vermikulitt kan også finnes på hagesenter og i butikker som selger utstyr til hydrokultur, og av og til også i dyrebutikker. Du kan også finne det på byggvarehus eller på fyringssenteret hvor det selges som brannhemmende isolasjon til piper eller stålkonstruksjoner.

Brunt rismel (Brown Rice Flour, forkortes heretter BRF)

BRF kan kjøpes i helsekostbutikker, ferdigmalt eller som umalt helkorn. I så fall kan du spørre i butikken om de kan male det for deg i butikken, eller du kan male det hjemme i en elektrisk kaffekvern.

BRF bør oppbevares kjølig og tørt under lengre perioder, siden det lett blir harskt på grunn av fettinnholdet i skallet.

Hvis du ikke kan finne BRF kan du i stedet for bruke hvete- eller rugmel med samme resultat.

Vann

Vannet som brukes til substratet skal være av drikkekvalitet. Hvis du er usikker på springvannet ditt kan du bruke flaskevann eller mineralvann.

Sporesprøyte

En plastsprøyte med nål som holder 10-12ml sporeholdig vann. Fargen kan variere fra fullstendig gjennomsiktig til svakt fiolett avhengig av mengden med sporer i vannet.

Sporene er mikroskopiske, og ser du et par prikker i det mer eller mindre klare vannet er det mer enn nok sporer der.

Tilgjengelig gjennom internett, for eksempel

www.sporeworks.com
www.thehawkseye.com
og andre steder.

Glass

Du kan enten bruke syltetøysglass eller drikkeglass, det eneste som kreves er at de er smalere nederst og ”bredskuldrede” slik at kaken kan gli ut uskadet når den er ferdig kolonisert.

Substratpreparering

Til et ~240ml glass trenger du:
=> 140 ml vermikulitt
=> 40 ml brunt rismel
=> litt vermikulitt til å fylle på toppen (ca.20ml)
=> vann

Legg den nødvendige mengden vermikulitt for alle glassene i en ladning(for eksempel 6 glass: 6 x 140ml = 840 ml) i en bolle.

Hell vann sakte over vermikulitt under omrøring. Vær forsiktig slik at du ikke heller på mer vann enn vermikulitten kan absorbere.

Når du heller på bollen skal du se en liten mengde vann som renner fra vermikulitten. Dette betyr at du har fått den korrekte væskemengden.

Hvis det er for mye vann i bollen putter du vermikulitten i en sil og la det overflødige vannet renne av.

Nå blander du i den nødvendige mengden med BRF(f. eks. 6 x 40ml= 240 ml) i den våte vermikulitten og rører det inn med en skje. Målet er å dekke den våte vermikulitten med et lag med BRF.


Fyll glassene med blandingen til 1 cm fra toppen. Det er viktig å fylle substratet i glassene uten å pakke det. Det skal være veldig luftig og gi optimale forhold for mycelet.

Vær nøye med ikke å etterlate substrat på den øverste delen av glasset. Om du er uforsiktig og det kommer noen flekker substrat ved kanten så ta en ren fuktig klut og tørk den ren. Ellers kan kontaminering angripe flekkene og deretter jobbe seg ned i glasset.


Fyll glasset med tørr vermikulitt til toppen. Dette lageret forhindrer forurensinger fra luften i å nå det underliggende substratet i tilfelle de skulle komme inn under inokulasjonen.

Ta en 12 cm bred stripe med aluminiumfolie og brett den i to. Press folien over åpningen på glasset som vist på bildene.

Hvis du bruker glass med metallokk kan du lage fire hull i ytterkanten av lokket med en liten spiker og hammer og så skru på lokket. Hullene skal være litt større enn diameteren på sprøytenålen.


Brett opp endene til folien og press dem sammen slik at du får et fint lokk av aluminiumsfolie.

Ta en bit folie på 12 x 12 cm og brett det over de to første lagene (eller lokket hvis du bruker det) uten å brette opp kantene slik at folien kan tas av under inokulasjon.

Nå har du tre lag med folie over åpningen, der bare det første laget løftes av under inokulasjonen.

Sterilisation

Hell ca. 2.5 cm vann i trykkokeren, ikke putt i for mye vann da det ende opp inne i glassene og endre vannmengden.
Så putter man glassene i kokeren. Det anbefales sterkt å bruke stativet for å hindre glassene å direkte berøre bunnen på kokeren.

Sett lokket på og kjør trykket opp til 15psi (1 atm overtrykk) sakte over en periode på 15 minutt på medium varme. Varmer du opp kokeren for raskt kan glassene sprekke.
Senk temperaturen så fort det begynner å lekke damp fra vekten eller ventilen slik at bare litt damp unnslipper ventilen kontinuerlig. Fra dette punktet trykkoker du innholdet i 45 minutter.
Avhengig av modell fungerer trykkokere litt forskjellig fra hverandre, så hvis du er uerfaren med trykkoking, les manualen eller konsulter noen som har benyttet den fra før.

Ta kokeren fra platen etter 45 minutter og la den kjøle seg ned i minst 5 timer, eller enda bedre, over natten.

Hvis du ikke får tak i en trykkoker går det også an å sterilisere glassene i en stor kasserolle med lokk.

I så fall, damp glassene i 1,5 time med lokket på. Bruk ca 2,5 cm vann i bunnen av kasserollen. Det kan bli nødvendig å tilsette litt vann til kasserollen etter hvert på grunn av avdamping.

If you never have used a pressure cooker before check out this document about the correct pressure cooker use.

Inokulasjon

Ta ut glassene fra kokeren når de har kjølt seg ned til romtemperatur og plasser dem på en ren overflate. Ha en alkoholbrenner eller en lighter og sporesprøyten klar. Rist sporesprøyten for å bryte opp sporeklumper i den.

For å riste sporesprøyten må det være en luftboble i sprøyten. Om den ikke finnes kan du suge inn ca. 1ml steril luft i sprøyten ved å plassere nålespissen i flammen og langsomt dra stempelet ut.

Dra løs folien fra alle glassene slik at det kan løftes av når du skal inokulere.

Ta av nålebeskyttelsen og varm nålespissen over flammen til den gløder. La den avkjøles noen sekunder.

Ta den øverste folien av og legg det opp ned ved siden av glasset.

Stikk hull på folien ved kanten av glasset og før nålen ca. 2,5 cm ned og injiser sporeoppløsningen mot kanten. Du skal nå se en liten dråpe som renner nedover glasset. Hvert glass inokuleres fire ganger med like stor avstand fra hverandre. Du bør bruke 1-1,5 ml sporeoppløsning pr. glass, så en 10ml sprøyte holder til 6-10 glass.

Sett på folien igjen. Flammesteriliser nålen etter annethvert glass for å forhindre spredning av kontaminanter sprer seg i tilfelle et glass ikke ble ordentlig sterilisert.

Når alle glassene er inokulert skal du brette opp foliekantene og trykke dem sammen slik at du får et fint folielokk. Noter inokuleringsdato og arten/varianten på folien med en merkepenn. Hvis du berører noe annet enn den indre folien med nålen under inokuleringen må du flammesterilisere nåletippen igjen.

Inkubasjon

Glassene bør oppbevares mellom 21 og 27 grader, dess varmere dess bedre, men ikke overstig 27 grader. Er disse temperaturene vanskelige å oppnå, kan du bygge en inkubator.

Inkubator

Veksten vil skje raskere om glassene oppbevares i 27 grader celsius.
Ifølge Stamets er den optimale inkubasjonstemperaturen for P. cubensis 30 grader, men ettersom glassene er litt varmere enn omgivelsene (mycel avgir varme når det vokser) er 27 grader en bra og sikker inkubasjonstemperatur.

Man kan bygge en effektiv inkubator av to plastbakker av samme størrelse og en varmekolbe.
Det finnes flere typer varmekolber. Når du kjøper en, så pass på at det er en ”nedsenkbar”.

Fest varmekolben på bunnen av den første bakken og hell i 27 graders vann til kolben er helt dekket. Juster temperaturen til 27 grader.
Legg noen klosser eller lignende på bunn av bakken for å skape et mellomrom mellom bakkene og forhindre at varmekolben berører plasten direkte. På bilde benyttes fire bokser, men du kan også bruke murstein, stein eller lignende.

Putt den andre bakken i den som inneholder vann. Etter noen timer sjekk temperaturen igjen og juster varmekolben til 27 grader dersom det er avvik.

Når bakken er tom så flyter den. Vannstanden i den nederste boksen skal være ca. 2/3 av sin høyde når den øverste boksen er lastet med glass og hviler på boksene.

Nå kan du legge inn inokulerte glass

Dekk glassene med et teppe for å forhindre varmetap og for å holde mycelet mørkt.

Obs: Vannivået vil synke etter noen uker på grunn av fordunstning. En må derfor fylle opp i ny og ne.
La det aldri fordampe så mye at kolben blir stående over vann!

Forutsett at glassene holdes varme bør du se de første tegn på tilvekst etter 3-5 dager som klarhvite prikker. Dette er mycel. Om det vokser noe annet som ikke er hvitt, for eksempel grønt, svart eller rosa, så er glassene kontaminert og innholdet må kastes og renslighetsprosedyren din må forbedres. Etter at glasset er tømt og vasket med oppvaskmiddel og varmt vann kan den brukes igjen.

Sjekk Shroomery Contamination FAQ for mer info om mulige kontaminasjoner.

Avhengig av temperatur tar det 14-25 dager for mycelet å fullstendig kolonisere substratet. Deretter oppbevares glassene i normal romtemperatur, ca. 21 grader.

Ikke still glassene i direkte sollys; indirekte sol eller en lavwattspære 4-12 timer om dagen er nok.

Etter 5-10 dager (med noen varianter kan det ta opp til 30 dager) vil det dannes knappenålshodestore mycelfortykninger. Disse såkalte ”pins” representerer begynnelsen av soppens vekst. De følgende dagene kommer små sopper med brune hatter å bli synlige. Da er det på tide å føde(”birth’e”) kaken og putte den i fruktingsbeholderen der soppene kan vokse seg ferdig.
Noen varianter har vanskelig for å lage pins. I så fall kan du putte det koloniserte glasset i en plastpose og ha det i kjøleskapet over natten og
føde den dagen etter, selv om den fortsatt ikke har fått pins.
Kuldesjokket pleier å fungere som et signal om at pinningen skal begynne.

Fruktifisering

Fruktifiseringen kan foretas i enhver beholder som kan tettes og som har minst en gjennomsiktig side, helst toppen. Brukbare beholdere kan være bøtter, plastbokser, terrarium, akvarier...

Legg et 1,5 cm tynt lag fuktet perlitt eller lecakuler eller til og med et vått papirhåndkle i bunnen og fød kakene på dette ved å la dem gli ut av glassene.

Noen ganger vil ikke kakene gli ut av glasset av seg selv. Da legger du ganske enkelt glasset opp ned i hånden din og gir glasset et lett slag med din andre håndflate. Kaken glir ned mot lokket og fødes problemfritt.

Avstanden mellom kakene i fruktifiseringskammeret bør være minst 5cm.

Legg et lag med gjennomsiktig plast over åpningen. Ta av plasten en gang om dagen og vift ut luften i beholderen med en for eksempel en kartongbit. Hvis bunnlaget begynner å tørke inn så spray det med litt vann slik at det kan fortsette å fukte luften i beholderen. Ikke spray direkte på kakene. Håndter kakene så lite som mulig, men hvis du må så vask hendene godt på forhånd.

I løpet av de neste 7-14 dagene vil kakene begynne å pinne(hvis de allerede ikke startet i glassene) og de små soppene vokser seg store på 2-5 dager og så fort hattene begynner og åpne seg kan de høstes. Denne felles modningen kalles et ”flush”

Etter flushet er det som regel noen små, uutviklede sopper igjen, kjent som aborter. Disse gjenkjennes ved sine mørke/svarte hatter og at de har sluttet å vokse. Det går fint og konsumere disse også, så fremt de ikke er råtne.

Det er viktig å høste all sopp, inkludert abortene, etter en flush. Dette gjøres enkelt ved å forsiktig vri og dra dem løs fra kaken. Husk rene hender!

Man kan dunke kakene etter hvert flush, noe som kan øke mengden på flushet ganske mye.

Etter omtrent en uke vil nye små sopp vokse frem og modnes. Dette kan gjentas opp til fire ganger og noen ganger enda lenger. Etter det har ikke kaken mer næring og slutter å produsere sopp.Kaken kan da kastes eller brukes til å starte et utendørs bedd.

Noen ganger vil grønnmyngel angripe kaken før den er utmattet. Kast da de kontaminerte kakene med en gang for å hindre at smitten spres.

3dje flush:

4de og siste flush:


Sporeworks.com


1 vistors are currently browsing this page, 8 total.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on April 07, 2008, at 11:14 AM