From Fungifun

Serbian: PF-Tek na jednostavan način

PF-Tek na jednostavan način

jednostavna metoda za uzgajanje pečurki
(Psilocybe cubensis)
( modifikacija: April 07, 2008, at 11:14 AM )
komentari i predlozi su uvek dobtodošli

Materiali

Substrat

Sterilizacija

Inokulacija

Inkubacija

Razvoj

PF-Tek prvi put je pretstavljen javnosti 1992 od strane www.fanaticus.com (mirror).
Ovaj tek omogućio je uzgajanje pečurki kod kuće, upotrebljavajući najčešće dostupne materijale, i podesan je za potpune početnike
Medot za uzgajenje koji je ovde pretstavljen, je baziran na PF-tek-u ali uključuje nekoliko izmena koji su vremenom testirani, i po meni superiorniji od originalnog PF-tek-a.
Preporučujem da pročitate PF-Tek, ako do sada niste, da bi videli drugarčiji pristup nekim koracima.

U Tek-u koji je ovde predstavljen koristimo tegle ili čase za piće od ~240ml i substrat koji se pravi od vermikulita, brašna od braon pirinča i vode. Substrat se meša, strerilizuje i inokulira sa sporama pečurki. Nakon sto je supstrat potpuno kolonizovan, rast pečurki se odvija u plastičnom kontenjeru.

O čistoći

Kada počinjete da gajite pečurke u kuci, na vestačkom pripremljnom substratu, stvarate uslove koji nisu samo pogodni za rast pečurki koje pokušavate da gajite, već takodje i za ogroman broj drugih organizama, od kojih je vecina opasna po zdravlje.
Da bi bili sigurni da uzgajate samo izabranu vrstu pečurke, od velike važnosti je da obezbedite čistoću u svim procedurama koje se tiču uzgajanja pečurki.
Pre nego sto počnete da radite operite ruke antibakterijskim sapunom i toplom vodom, nakon toga obrišite
sve površine Lizolom ili isopropyl alkoholom.
Sobe u kojima vršite inokulaciju i cvetanje pečurki, održavajte čistim, bez prašine, ne unosite prljavu odeću i obuću. Jednako važna je i lična higijena, prljava kosa naprimer je stanište za sve vrste neželjenih mikroorganizama koji mogu oštetiti vas proces uzgajanja pečurki, ista stvar je i sa prljavim rukama.

Materiali

Vermiculite

Vermikulit se dobija od prirodnog minerala - mica.
Izmrvljena mica koja sadrži vodu se greje i širi do nivoa nekoliko puta večeg od neobrađene mice.
Vermikulit ima sposobnost da zadrži nekoliko puta veću količinu vode od svoje težine i daje supstratu vazdušastu strukturu.

Online resursi za vermikulit i perlit

Brašno od braon pirinča( Brown rice flour- BRF)

BRF je dostupan u prodavnicama zdrave hrane i pet šopovima, vec samleven, međutim ponekad je dostupan samo ceo braon pirinač.
U ovom slučaju možete samlesti pirinač u prodavnici koja ima aparat za mlevenje, ako ova opcija nije moguća, sameljite pirinač u električnom aparatu za meljenje kafe.
BRF treba čuvati na hladnom i suvom mestu, pošto lako može da užegne zbog masti koju sadrži njegova ljuska.
Ukoliko niste u mogućnosti da nađete braon pirinač možete koristiti pšenicu ili ražano brašno sa sličnim rezultatima.

Voda

Voda koju nameravate da upotebite za pravljenje supstrata treba da ima kvalitet pijaće vode. Voda iz česme je obično dobra, ali ako nise sigurni, bolje je da upotrebite destilovanu vodu ili mineralnu vodu.

Špic sa sporama

Plastični špirc sa iglom koji sadrži 10cc-12cc suspenzije spora pečurki u vodi.
Boja suspenzije varira od kompletno providne do neznatno ljubičaste od zavisnosti od količine spora u u rastvoru.
Spore su mikroskopske, tako da sve dok vidite samo nekoliko malih crnih tačkica u vodi šprica, budite sigurni da imate dovoljno spora.
Spore možete naručiti preko interneta, na primer

www.sporeworks.com
www.thehawkseye.com
i još na mnogo mesta.

Tegle

Tegle treba da budu od ~240ml. Možete upotrebiti ili tegle za konzerviranje ili čaše za piće, jedino treba da obratite pažnju da je vrh širi od dna tegle odnosno čaše kako bi kolač(supstrat) islkiznuo u jednom komadu kada bude potpuno kolonizovan.

Substrat

Za svaku teglu(času) od ~240 ml potrebno je:
=> 140 ml vermikulita
=> 40 ml brašna od braon pirinča
=>nešto vermikulita da bi popunili času do vrha (približno 20 ml)
=> voda

Stavite odgovarajucu količinu vermikulita za sve tegle jedne grupe(na primer 6 tegli: 6 x 140 ml = 840 ml ) u činiju

Polako sipajte vodu preko vermikulita dok mešate kašikom.
Obratite pažnju da stavite onu količinu vode koja može biti apsorbovana od strane vermikulita. Izmešajte dobro tako da je sav vermikulit jednako natopljen vodom.

Kada nagnete činiju treba da vidite samo malo vode kako počinje da izlazi iz vermikulita.

Sada stavite odgovarajuću količinu BRF ( na primer 6 x 40 ml = 240 ml)odjednom u mokar vermikulit i mešajte sa kašikom. Cilj je da jednako prekrijete mokar vermikulit slojem brašna od braon pirinča.


Napunite tegle supstratom 1/2 inča(1 cm) ispod vrha. Veoma je važno da kad sipate supstrat u teglu da ga ne sabijate u času. Suptsrat treba da bude opušten i omogući prolazak vazduha kako bi omogućio optimalne uslove za rast micelije.
Budite veoma oprezni da ne ostavljate nimalo supstrata na gornjim ivicama tegle. Ako ne budete dovoljno oprezni, i ako slučajno ostane supstrata na ivicama, uzmite čistu vlažnu krpu i obrišite ivice. U suprotnom zaraza može započeti na tim mestima, i polako se prosiriti niz teglu.


Zatim popunite teglu suvim vermikulitom do vrha.
Ovaj sloj sprečava novorodjne kontaminate da prodru do supstrata u slucaju da uspeju da pokusaju da uđu tokom inokulacije i inkubacije

Uzmite 12cm široku traku aluminijumske folije i savite po sredini.
Stavite foliju nad otvorom tegle kao sto je prikazano na slikama.
Ukoliko koristite tegle sa metalnim poklopcima, probušite 4 rupe na samim krajevima svakog poklopca sa malim ekserom i čekićem i kada to završite zavrnite poklopac. Rupe bi trebalo da budu nešto veće od igle na špricu.


Povrnite ivice folije na gore i stisnite tako da dobijete poklopac od aluminijumske folije.

Zatim uzmite parče folije 12 x 12 cm i stavite preko prva dva sloja (odnosno metalan poklopac ako koristite poklopce) ostavljajući ivice folije tako da dodiruju dno tegle, pošto će te morati da ih podignete za vreme inokulacije.
Sada imate 3 sloja folije nad otvorom, samo zadnji sloj se podiže za vreme inokulacije.

Sterilizacija

Sipajte približno 1 inč (2.5cm) vode u ekspres lonac, nemojte sipati previše vode jer će te u protivnom time poremetiti sadržaj vode u teglama tako sto će voda ući u tegle.
Zatim stavite tegle u ekspres lonac. Preporučujem vam da stavite podmetač na dno kako bi sprečili da tegle direkno dodiruju dno ekspres lonca.
Stavite poklopac i polako na tihoj vatri tokom 15 minuta dovedite ekspres lonac na odgovarajući pritisak (15psi = 1 atm iznad atmosferskog pritiska).
Ako zagrejete ekspres lonac suviše brzo, tegle će se razbiti.
Čim para počne da izazi iz ventila smanjite vatru tako da para koja izlazi iz ventila, izlazi malo i ravnomerno. Od ovog trenutka pa nadalje kuvajte u ekspres loncu 45 minuta.

U zavisnosti od modela ekspres lonca procedura ce se razlikovati, pa ako niste upoznati sa kuvanjem u ekspres loncu pre nego sto počnete da kuvate pročitajte uputstvo ili pitajte nekog ko je već upotrebljavao ekspres lonac.
Posle 45 minuta skinite ekspres lonac sa vatre i ostavite ga da se ohladi najmanje 5 sati, ili još bolje preko noći.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite ili da nabavite ekspres lonac, možete takođe sterilizovati tegle u običnom velikom loncu sa poklopcem.
U ovom slučaju kuvajte tegle 1.5 sat u poklopljenom loncu. Sipajte približno 1 inč vode.
Najverovatnije će te morati da dodajete vodu tokom kuvanja zbog isparavanja.

 correct pressure cooker use.

Inokulacija

Pošto je lonac hladan na dodir izvadite tegle i stavite ih na čistu povrsinu. Takođe treba da imate alkoholnu lampu ili upaljač i spric sa sporama spremljen. Promućkajte špric sa sporama.

Da bi mogli da promućkate neophodno je da u špricu postoji mali balončić vazduha. Ako ne postoji, onda usisajte približno 1cc sterilnog vazduha u špric tako sto će te staviti vrh igle na plamen (upaljača) i usisati vazduh.

Olabavite foliju sa svih tegli kako bi za vreme inokulacije mogli lako da ih podignete.

Skinite štitnik sa igle pa zatim zagrejte iglu plamenom upaljača sve dok ne počne da se crveni. Dozvolite joj da se ohladi nekoliko sekundi.

Skinite gornji sloj folije i stavite ga sa strane prevrnutog.

Probodite foliju na ivici tegle iglom približno 2,5 cm duboko i ubrizgajte suspenziju sa sporama u tegle. Trebalo bi da vidite male kapljice kako se kreću ka dnu tegle. Svaka tegla se inokulira na 4 jednako raspoređena mesta. Upotrebite 1- 1.5 ml suspenzije spora po tegli tako da špric od 10ml bude dovoljan za 6 - 10 tegli.

Ponovo vratite foliju. Plamenom sterilizujte iglu ponovo nakon što ste inokulirali 2 tegle da bi sprečili unakrsnu kontaminaciju u slučaju da tegle nisu pravilno sterilizovane.
Kada inokulirate sve tegle povrnite ivice ka gore i čvrsto ih stegnite tako da dobijete poklopac od aluminijumske folije. Zapišite datum inokulacije i vrstu koju gajite na foliji sa markerom. Ako dodirnete bilo šta drugo iglom tokom inokulacije osim unutrašnje površine folije, plamenom sterilizujte vrh igle ponovo.

Inkubacija

Tegle bi trebalo da držite na temperaturi 21-27°C (70-80°F), što toplije to bolje ali nikako preko 27°C. Ako niste u mogućnosti da obezbedite ove temperature možete napraviti inkubator.

Inkubator

Inokulirane tegle će se najbrže razviti ako se čuvaju na temperaturi 27°C (80°F)
(Prema Stamets-u najbolja temperatura za inkubaciju P. cubensis je 86°F, ali pošto su tegle nekoliko stepeni toplije od okruženja (micelija emituje toplotu kada raste) 80°F je dobra i sigurna temperatura za inkubator)

Možete napraviti efikasan inkubator koriteći dve plastične kutije iste veličine i grejač za akvarijum.

Postoji nekoliko vrsta grejača za akvarijum. Kada kupujete grejač, obratite pažnju da bude model koji je "potpuno potopiv"
Prikačite grejač na dno prve kutije i sipajte na toplu toplu vodu sve dok grejač ne bude potpuno potopljen.
Podesite termostat na grejaču tako da se sam isključi kada dostigne 27°C.
Na dno dnu kutije stavite nešto na šta će da se naslanja druga kutija kako bi spečili kutiju da dodiruje grejač. Na gornjoj slici upotrebljene su 4 tegle. Možete koristiti cigle, kamenje i slično

Stavitie drugu kutiju u prvu koja sadrži vodu. Posle nekoliko sati izmerite ponovo temperaturu i podesite grejač ukoliko je potrebno kako bi temperatura vode bila 27°C.

Kada je kutija prazna, plivaće u vodi. Nivo vode u donjoj kutiji treba da dostigne približno 2/3 visine kutije, kada da je gornja kutija na stavljena na donju i ukoliko je napunjena teglama.

Sada možete staviti inokulirane tegle u kutiju.

Prekrijte tegle pokrivačem da bi sprečili toplotu da izlazi i kako bi držali tegle u mraku.

Obratite pažnju: za nekoliko nedelja nivo vode će opasti usled isparavanja. Zbog toga dospite svežu vodu s vremena na vreme kako bi održavali nivo vode dovoljno visokim.
Nikada nemojte dozvoliti da voda toliko ispari tako da grejač nije potopljen u vodi.

Ako budete održavali tegle toplim videćete prve znake germitacije posle 3-5 dana kao svetle bele mrljice. Ovo je micelija. Ako bilo šta drugo raste a nije bele boje, na primer zelene, crne ili roze, onda su tegle kontaminirane i njihov sadržaj se mora odbaciti, i takođe će te morati popraviti vašu proceduru sterilizacije. Nakon što ispraznite tegle, operite ih sa deterdžentom i toplom vodom kako bi mogli ponovo da ih upotrebite.
Pogledajte Shroomery Contamination FAQ za više informacija o mogućim kontaminacijama u uzgajanju pečurki.

U zavisnosti od temperature miceliji treba 14-25 dana da kolonizuje ceo supstrat. Nakon što je ovo postignuto čuvajte tegle na normalnoj sobnoj temperaturi, oko 21°C (70°F).
Nemojte izlagati tegle direktnoj sunčevoj svetlosti, indiektna sunčeva svetlost ili lampa male voltaže nekoliko sati dnevno je dovoljno.

Između 5-10 dana (kod određenih vrsta pečuraka, može da potraje i do 30 dana) glavice pečuraka bi trebalo da budu formirane. Ove takozvane glavice pretstavljaju početak rasta pečurki. U danima koji slede takođe će male pečurke sa braon kapicama postati vidljive. Kada do ovoga dođe vreme je da "porodite" kolače(supstrat sa micelijom) u plastičnom kontejneru gde će se pečurke razviti do zrelosti.
Neke vrste ne formiraju glavice brzo. U ovom slučaju zamotajte kolonizovanu teglu u palstičnu kesu i stavite u frižider preko noći i "porodite" sutra dan. Ovaj šok sa hladnoćom obično pomaže da počnu da se formiraju.

Razvoj pečurki

Razvoj pečuraka može se postići u bilo kojoj vrsti kontejnera koji može biti labavo zatvoren i koji ima bar jednu providnu stranu, po mogućstvu na vrhu. Pogodni kontejneri su plastične kofe, terarijum, akvarijum....
Stavite sloj od 2cm pokvašenog perlita ili nakvašen papirnati peškir na dno kontejnera i "porodite" kolače(supstrat) na ovaj sloj tako što će te okrenuti čašu i dopustiti im da iskliznu iz nje.

Ponekad kolač ne može lako da isklizne iz caše sam.
U tom slučaju okrenite kolonizovanu čašu naopako u ruci i lagano udarite dlanom suprotne ruke šaku koja drži teglu. Ovo će omogućiti da kolač lako isklizne i tada ga možete poroditi sa lakoćom.

Ukoliko imate veću komoru za razvoj pecurki(veći plastični kontejner ili terarijum) možete naravno staviti više od jednog kolača da se razvija. Razmak između kolača treba da bude najmanje 2 inča(5cm) da bi pečurke imale više mesta za rast
Stavite poklopac providne plastike preko otvora kontejnera za razvoj. Skidajte ovaj poklopac jednom dnevno i provetravajte vazduh sa parčetom kartona. Ako sloj na dnu počne da se suši, poprskajte ga vodom da bi održali vlažnost, pošto ovaj sloj obezbeđuje vazduhu da ostane veoma vlažan. Nemojte direkno prskati na kolače.
Sa kolačima rukujte sto je manje moguće ali kada to radite uvek dobro operite ruke

U narednih 7-14 dana pečurke će početi da se razvijaju(ako to vec nisu počele u tegli) i male pečurke će porasti velike za 2-5 dana i čim kapa počne da se otvara možete ih ubrati.
Ovo istovremeno sazrevanje pečurki se zove flush.

Pošto su pečurke porasle obično se tu nađu nekoliko veoma malih pečurki koje su prestale da rastu, one se zovu neuspele(aborts). Mogu se prepoznati po crnim glavicama .Ipak one se mogu iskoristiti ukoliko nisu trule.

Od velike je važnosti da oberete sve pečurke, takodje i zaostale, posle jednog flush-a. Pečurke će te najlakše obrati tako što će te ih uvrnuti i otrgnuti sa kolača, naravno sa čistim rukama.
Alternativno možete potopiti(dunk) kolače posle svakog flush-a kako bi se povećala veličina i količina pečurki u narednom flush-u

Posle približno jedne nedelje male pečurke će početi da se formiraju i da sazrevaju u nekoliko narednih dana.
Ovaj ciklus može da se ponovi 4 puta, ponekad i mnogo više. Posto je kolač iscrpljen on više neće proizvoditi pečurke i možete ga slobodno ukloniti. Takođe možete ga upotrebiti za uzgoj pečuraka napolju (outdoor beds).

Ponekad zeleni paraziti(green mold) napadnu kolače pre nego sto su potpuno iscrpljeni. Ukoliko vam se ovo desi sklonite i odbacite kontaminirane kolače kako bi sprečili širenje zaraze.

3-ći flush:

4-ti i konačni flush:

Retrieved from http://www.fungifun.org/Serbian/Pftek
Page last modified on April 07, 2008, at 11:14 AM